Na de zomer van 2016 kreeg Stichting SOM, dus ook De Noordster, een forse subsidie voor meer cultuur-educatie.
Al het hele schooljaar van 2017 dus meer cultuur op De Noordster!
Na zomer meer cultuur op De Noordster en De Kreek
DOOR BRITTA JANSSEN OP 7 JUNI 2016
BERGEN OP ZOOM – De kinderen van de negen basisscholen van Stichting SOM krijgen vanaf volgend schooljaar meer cultuurlessen. Dankzij 180.000 euro subsidie van het Fonds voor Cultuurparticipatie kunnen de leerkrachten zich verdiepen in bijvoorbeeld dans-, drama- en muzieklessen. Dat was maandagmiddag reden voor een groot feest. “Dit zijn de krenten in de pap”, vindt projectleider cultuur Nancy Spaapen van Stichting SOM.
De onderwijskoepel is blij dat haar aanvraag voor de subsidie is gehonoreerd. Daarmee kunnen de jongens en meiden van de negen scholen in de gemeenten Reimerswaal, Bergen op Zoom, Steenbergen en Woensdrecht meer en betere cultuurlessen volgen, legt Spaapen uit. “Deze subsidie geeft een enorme boost aan ons cultuuronderwijs. We gebruiken het bedrag om onze leerkrachten te trainen.” Waar de ene leerkracht straks is gespecialiseerd in dramalessen, weet de ander alles van dansen of zingen, want ze kunnen een opleiding volgen die past bij hun interesses. Het is de bedoeling dat de leerkrachten in hun eigen klas met cultuur aan de slag gaan, maar de mogelijkheid om andere groepen over te nemen is er ook als de scholen dat willen. De scholen krijgen een cultuurcoördinator die ervoor zorgt dat alle cultuurdisciplines aan bod komen. Zo profiteren volgens Spaapen alle kinderen van de nieuwe kennis. “Nu huren we bijvoorbeeld docenten van de Muziekschool in voor muziekles. Dat is straks niet meer nodig.”
Zelfvertrouwen
Onder Stichting SOM vallen de openbare basisscholen De Regenboog in Dinteloord, Parelmoer in Yerseke, De Reigersberg in Rilland, Voorhoute in Kruiningen, De Klimroos in Krabbendijke, De Eendracht in Hansweert, De Noordster en De Kreek in Bergen op Zoom en De Dobbelsteen in Hoogerheide. De onderwijsteams maken hier volgens Spaapen graag tijd vrij voor cultuurles. “Het onderwijs is erg gericht op taal en rekenen, maar wij willen ruimte blijven creëren voor wekelijkse cultuurlessen. Dat is bijvoorbeeld goed voor de sociale vaardigheden van de kinderen en ze leren ervan respect te hebben voor elkaar. Zo hebben we de Grote Eendrachtshow waarbij alle groepen optreden. De kinderen stralen dan op het podium.” En de voorbereiding op zo’n show is ook leerzaam, aldus Spaapen. “Het zorgt voor verbondenheid tussen de kinderen. En bijvoorbeeld de leerlingen uit groep één leren dan van de kinderen uit groep acht en zij zien weer wat iemand uit groep één al kan.”
Cultuurles kan een kind ook helpen taal en rekenen onder de knie te krijgen. “Als een kind merkt dat het goed is in bijvoorbeeld drama, is dat goed voor het zelfvertrouwen en groeit het plezier in school.”
Cultuurmiddag
De subsidietoekenning is maandag (6 juni) gevierd bij Voorhoute in Kruiningen. Van iedere school voerden kinderen een act op. De middag is aan elkaar gepraat door juf Joany en haar dochter Yentl Schieman. Deze cabaretière won in 2013 het Amsterdam Kleinkunst Festival als lid van het duo Yentl en de Boer. In 2014 kreeg Yentl de Annie M. G. Schmidtprijs voor het beste theaterlied. “Yentl heeft ook op Voorhoute gezeten, dus ze was weer even terug op haar eigen schooltje.”
FOTO COBY WEIJERS
klik hier om het artikel via de Bergen op Zoomse bode te bekijken